adult and child hands holding yellow gold ribbon, Sarcoma Awareness, Bone cancer, childhood cancer awareness

Jeste li znali da u svijetu SVAKE 3 MINUTE jedno dijete umire od raka?! Međunarodni dan djece oboljele od raka globalna je kampanja s ciljem podizanja svijesti o raku u dječjoj dobi i izražavanja podrške djeci i adolescentima oboljelima od raka, preživjelima i njihovim porodicama. Ovaj dan se obilježava svakog 15.februara, a ovogodišnji moto kampanje je: “Otkrivanje izazova“, s ciljem podizanja svijesti o različitim izazovima i iskustvima nejednakosti širom svijeta. 

Događaj je pokrenula 2002. godine organizacija Childhood Cancer International, koju čini globalna mreža 183 roditeljske organizacije, udruge preživjelih od raka u djetinjstvu, grupe za podršku raku u djetinjstvu i društva za borbu protiv raka, u više od 94 zemlje, na 5 kontinenata. Osnovna prava za svu djecu s dijagnozom raka uključuju: pravo na ranu i pravilnu dijagnozu, pravo na pristup esencijalnim lijekovima koji spašavaju život, pravo na odgovarajuće i kvalitetno liječenje, te pravo na daljnju skrb, usluge i održive mogućnosti za život za preživjele.

Važno djelovati na vrijeme

Rak je jedan od glavnih uzroka smrti djece i adolescenata, a drugi najveći uzrok smrti u dobi od 5 do 14 godina. Najčešći tipovi raka u dječjoj dobi uključuju leukemiju, karcinom mozga, neuroblastom i Wilms tumor. Za razliku od nekih karcinoma kod odraslih, karcinomi u djetinjstvu nisu povezani s načinom života i općenito se ne mogu spriječiti. Dobra vijest je da se većina karcinoma u djetinjstvu može izliječiti dostupnim lijekovima i drugim oblicima liječenja, poput operacije i hemoterapije.

Vrlo je važno bolest otkriti u što ranijem stadiju i prepoznati upozoravajuće znake kod djece. Nedostatak dijagnoze, pogrešna dijagnoza ili odgođena dijagnoza, prepreke pristupu zdravstvenoj zaštiti i odgovarajućoj njezi te odustajanje od tretmana, razlozi su niske stope preživljavanja.

Svjetska inicijativa za borbu protiv raka u djetinjstvu ima za cilj eliminirati svu bol i patnju djece koja se bore protiv raka i postići najmanje 60% preživljavanja za svu djecu s dijagnozom raka diljem svijeta do 2030. godine, čime bi se spasilo preko milijun dječjih života tijekom sljedećeg desetljeća.

U razdoblju od tri godine (2024-2026), kampanja organizacije Childhood Cancer International kreće na transformativno putovanje, usredotočeno na razumijevanje i rješavanje izazova s kojima se suočavaju pacijenti s rakom u djetinjstvu, njegovatelji, preživjeli i zdravstveni radnici širom svijeta. Kampanja je osmišljena kako bi napredovala kroz različite faze, od kojih svaka doprinosi sveobuhvatnom narativu koji se razvija s vremenom, prenosi ZZOR FBiH.

Srce za djecu

Udruženje „Srce za djecu oboljelu od raka“ obilježava 15. februar – Međunarodni dan djece oboljele i liječene od raka pod sloganom „Jednakost za svu djecu!“. Aktivnosti koje će se održati tokom obilježavanja Međunarodnog dana djece oboljele i liječene od raka imaju za cilj podizanje svijesti o dječijem raku i važnosti pružanja pomoći i podrške oboljeloj djeci i njihovim roditeljima.

Jedna od aktivnosti jeste i održavanje tradicionalne Svečane akademije na kojoj se družimo sa izliječenom djecom i porodicama uz unaprijed pažljivo pripremljen program. Održavanje Svečane akademije je planirano za 18.02.2024. u 12:00 u hotelu Hills, napisali su na zvaničnoj stranici Srce za djecu.

Veoma je važno pružiti podršku, na bilo koji način, djeci oboljeloj od raka i njihovim roditeljima. Ne samo na ovaj dan, već tokom cijele godine organizovane su aktivnosti u kojima možemo sudjelovati i na taj način pomoći makar jednom djetetu u njegovoj borbi. Brojke se moraju mijenjati, nijedno dijete nije zaslužilo da izgubi život prije nego što ga započne živjeti!