Regulatorna komisija za energiju, FERK – usvojila je zahtjev Elektroprivrede BiH za poskupljenjem struje. U pitanju je linearn poskupljene struje za domaćinstva i to za 10 posto, a za kategoriju ostala potrošnja oko 7 posto. Šta ovo poskupljenje znači za krajnje potrošače?

Kako je saošteno, povećanje cijena električne energije usmjereno je na postizanje balansa između potrebe za obezbjeđenjem održivosti sistema i pogonske spremnosti postrojenja za proizvodnju električne energije.

S toga je jasno da poskupljenje električne energije će sasvim sigurno imati značajan utjecaj na poskupljenje i ostalih usluga.

Udar na džepove građana

“Nije to samo struja, uslijedit će onda, recimo, i poskupljenje vode, jer će iz Vodovoda i kanalizacije reći da pumpe rade na struju. To je opet jedna lančana reakcija i smatram da ne treba da dođe do poskupljenja struje”, kazala je za medije Murisa Marić iz udruženja građana Don iz Prijedora.

Marin Bago, predsjednik Udruženja za zaštitu potrošača “Futura” za medije je krajem prošle godine poručio kako će poskupljenje električne energije u dodatan nezavidan položaj dovesti višečlane porodice.

– Uvijek poskupljenje energenata, kada je u pitanju gorivo, gas ili struja dovodi do lančanih poskupljenja proizvoda i usluga. Drugo je pitanje da li je poskupljenje struje opravdano ili ne, ali u pravilu u našoj dosadašnjoj preksi od 30 godina, uvijek sve poskupi kada se poveća cijena bilo kojeg energenta. Sindikalna potrošačka korpa već je dostigla tri hiljade maraka, svako poskupljenje na ovu cijenu mjesečne potrošačke korpe je katastrofalno jer prosječna plaća u Federaciji ne može prehraniti četveročlanu porodicu – kazao je Bago.

Lančana poskupljenja

Ekonomski analitičar Zoran Pavlović kaže da sve tri elektroprivrede u BiH imaju previsoke troškove, prekomjerno zapošljavanje i previsoke plaće, bez odgovornosti menadžmenata, od onih u rudnicima, do generalnih direktora. Upozorava da bi rast cijena struje neminovno izazvao lančanu reakciju, jer rast ulaznih troškova mora dovesti i do rasta konačne cijene proizvoda ili usluge.

”Sigurno je da je solucija po kojoj se dubioza treba sanirati poskupljenjem struje najneozbiljniji način rješavanja problema. Kad dođe do rasta cijena struje u FBiH, to će pasti na leđa firmama i građanima, a to nije uredu, jer to znači da onaj ko je napravio te gubitke, ne odgovara, pa potrošači moraju da pokrivaju gubitke”– ističe Pavlović.

Direktor Elektroprivrede BiH Sanel Buljubašić dao je izjavu nakon što je FERK odobrio njegov zahtjev za poskupljenjem struje od 10 posto.

Poskupljenje neophodno za energetsku stabilnost

“Ovo je prvi korak od FERK-a prema Elektroprivredi BiH nakon dugog niza godina i tiče se usklađivanja cijena prema kupcima u odnosu na proizvodne cijene. A, ni ove današnje cijene nisu bliske proizvodnim ali su važne za energetsku stabilnost”, rekao je Buljubašić.

On je istakao da je na sjednici FERK-a bilo važno čuti i to da prethodni saziv ove komisije nije imao nikakvog razloga da odbije prvi prijedlog Elektroprivrede BiH.

“Važno je bili čudi da je prethodni saziv FERK-a na čelu sa Jasminom Bešom bez potrebe skinuo ovu tačku s dnevnog reda. FERK nije ništa promijenio u našem zahtjevu. Bešo očito nije htio da se miješa u svoj posao za koji primao plaću”, naveo je Buljubašić.

Buljubašić je rekao da nije upitna zakonska osnova za donošenje novih cijena. Upitan da li to što novo poskupljenje nije dovoljno da pokrije troškove proizvodnje znači da može doći opet do poskupljenja, Buljubašić je kazao sljedeće:

“Ovo je usklađivanje. Naši troškovi su iz godine u godinu rasli, a vidjet ćemo kako će ići u narednom periodu, kako će se kretati naši ulazni troškovi. FERK može i smanjiti cijene, i oni će pratiti naš rad”.

Uz sve opravdane razloge činjenica jeste da će ovo poskupljenje najviše pogoditi najugroženiju kategoriju stanovništva – penzionere – koji i onako jedva preživljavaju sa malim primanjima. Posebno jer su penzioneri u društvu prepoznati kao redovne platiše računa a posebno struje. S toga bi, kada već poskupljuje struja a što znači neminovno i lančano poskupljenje roba i usluga, i rast penzija i plata trebao pratiti ovaj trend.