Stanovnici centralne Norveške probudili su se u četvrtak pred prizorima pustoši i domova bez struje nakon najsnažnije oluje u zemlji u više od tri desetljeća.

Vjetrovi snage uragana pogodili su dijelove te skandinavske zemlje, s udarima do 180 kilometara na sat. U blizini Laerdala, malog gradića sjeveroistočno od Bergena, drugog po veličini norveškog grada, autobus s 14 putnika je sletio s ceste, iako nema izvještaja o povrijeđenima, saopćila je policija.

Neka su područja poplavljena, a avio prijevoznici i trajektni operateri privremeno su obustavili poslove. Postoje izvještaji o zatvorenim školama, cestama, tunelima i mostovima.

U Švedskoj su tokom noći zabilježeni i udari jačine uragana. Švedski meteorološki i hidrološki institut izdao je crveno upozorenje za zapadni dio okruga Norrbottens, koji graniči s Norveškom.

Oluja, kojoj su norveški meteorolozi dali žensko ime Ingunn, od srijede poslijepodne bjesni Norveškom, a u četvrtak se premjestila prema sjeveru. S tim u vezi, meteorolozi su za područje Arktika proglasili najviši stepen uzbune, tzv. crveno upozorenje.

Centar grada Bodo zatvoren je jer “postoji opasnost po život i zdravlje”. No, prema riječima stručnjaka, još se ne može procijeniti ukupna šteta.

U Danskoj, most Storebaelt koji povezuje dva velika danska otoka, zatvoren je za vozila s lakšim prikolicama zbog jakog vjetra.

Oluja je pogodila isto područje kao i novogodišnji uragan 1992. godine, jedna od najjačih oluja u historiji Norveške, piše list VG.