Na vanrednoj sjednici Zastupničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine jednoglasno je usvojen Zakon o transplantaciji organa i tkiva u svrhu liječenja. Zakon je usvojen po hitnom postupku, sa 85 glasova za, niko nije bio protiv i niko suzdržan.

Do hitne sjednice je došlo nakon što se javnost upoznala sa slučajem mladog Mostarca Adnana Šemića.

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine utvrdila je, na jučerašnjoj hitnoj sjednici na prijedlog Federalnog ministarstva zdravstva, Prijedlog zakona o dopunama Zakona o transplantaciji organa i tkiva u svrhu liječenja, te ga uputila u hitnu parlamentarnu proceduru na usvajanje.

Šemiću je dijagnosticirana Wilsonova bolest zbog koje mu je neophodna transplantacija jetre. Stanje mu se naglo pogoršalo prethodnih dana te sve teže hoda. S obzirom na to da niko iz njegove porodice nije kompatibilan donor, javio se čovjek iz Srbije, koji je krvnom grupom sto posto kompatibilan.

Operacija je trebala biti obavljena u Turskoj, ali je problem što tamošnji zakon ne dozvoljava operaciju ako donor nije u krvnom srodstvu.

Međutim, turski ljekari su rekli da su spremni doći u našu zemlju kako bi uradili ovaj zahvat u našoj zemlji, ali je problem jer i naša zemlja ima isti član zakona koji ovo ne dozvoljava.

Predloženi zakon predviđa dodavanje novog stava kojim se precizira da se uzimanje organa, odnosno tkiva od živog darivatelja može provoditi od nesrodnog živog darivatelja isključivo ukoliko ne postoji mogućnost darivanja u slučaju rodbinske veze, bračnog i izvanbračnog partnerstva i srodstva po tazbini, a pod uslovima propisanim ovim zakonom.

Federalno ministarstvo je navelo da se uz etičku komisiju, normira i formiranje multidisciplinarnog stručnog tima koji će, kao određena pomoć etičkoj komisiji, imati primarnu ulogu i zadatak baviti se, procijeniti i analizirati razloge darivanja organa., piše Raport.

Na potezu je sada Dom naroda PFBiH, koji ima hitnu sjednicu sa samo jednom tačkom dnevnog reda. Sjednica počinje danas 18 sati. Ako izmjene zakona budu usvojene i u tom domu, slijedi potpis predsjednice FBiH Lidije Bradare, nakon čega treba biti objavljen u Službenom listu FBiH.