Gost novog izdanja podcasta “MimoVas” s Mimom Šahinpašićem bio je Edin Forto, ministar komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine te predsjednik Naše stranke. Forto je govorio o aktuelnim političkim temama, odnosima unutar Trojke, koaliciji na državnom nivou te predstojećim izborima, a ponajviše o EU putu, na kojem se nalazi naša zemlja.

“Desilo se odsustvo vizije”

Komentarišući evropski put Bosne i Hercegovine, uputio je nezadovoljstvo bivšim vlastima koje, kako je istakao, nisu imale viziju, zbog čega je propušten niz prilika.

“Desilo se odsustvo vizije političara koji su srušili aprilski paket. Desilo se odsustvo kod političara koji su mislili da je privatizacija raspodjela nekretnina. Niz prilika je propušten da se Bosna i Hercegovina jače pridruži zapadnom svijetu. Radile su se greške, a na nama je da to popravljamo i da se borimo dalje”, rekao je Forto.

Smatra kako je poslijeratna privatizacija rađena na kriminalan način.

“Nemoguće je da je privatizacija urađena na način da su radna mjesta zatvorena, a nekretnine da su stajale po 15, 20 godina, uknjižene na osobe koje nisu nikad trebale biti u tim firmama. Taj model ‘vaučerske’ ili ‘certifikatske’ privatizacije, koji smo mi uradili, urađen je i u Češkoj. Tamo je propao pa su ga ponovili, a mi smo baš taj model uzeli”, kazao je Forto, dodavši kako je cijela Istočna Evropa već prije toga prošla kroz proces privatizacije, što je moglo poslužiti kao lekcija tadašnjim vlastima u izboru najboljeg modela za realizaciju.

“Nevjerovatna je dobra volja bila prema Bosni i Hercegovini poslije rata. Dolazili su nam američki predsjednici, držali su se sastanci na tako visokom nivou u Sarajevu, što je danas nezamislivo. Jednostavno, neke prilike nisu bile iskorištene”, rekao je.

“Moramo napraviti presedane”

“Moramo napraviti presedane i iskorake – tada svi hoće biti dio dobre priče. Onda ide budžetska podrška, politička itd. Moraju se stvari pokrenuti i mora se prestati pričati da nešto ne može. Ako nešto želimo, onda može i mora! Moj zadatak je sada da na državnom i entitetskom nivou isto napravimo za digitalizaciju i željeznice”, potcrtao je Forto.

Kada je riječ o evropskom putu i otvaranju pregovora s EU, naglasio je da je učinjeno sve što je bilo u njihovoj moći

“Moglo je to puno bolje, ali znajući s kakvim partnerima radimo i u kakvoj smo koaliciji, izvukli smo ono što je moglo u tom trenutku. Dobili smo podršku i ozbiljne pohvale s najviših instanci iz Brisela i mislim da trebamo preuzeti zaslugu za to jer je to činjenica”, rekao je Forto.

Kako je dodao, to su potvrdili i nezavisni posmatrači.

“Ono što trenutno radimo i borimo se da se desi je plan reformi koje su vezane za plan rasta, koji uz sebe nosi neke finansijske poticaje. To nije konkretno pregovaranje s Evropskom unijom, već priprema koja će nam, ako budemo ‘dobri’, olakšati pregovore. Ono što je bitno je da guramo dalje da se to desi. Nije vezano za striktni datum, kao što je bio onaj u martu, ali se jednako bitni procesi dešavaju”, kazao je Forto.

O čemu su još razgovarali Mimo Šahinpašić i Edin Forto, pogledajte na našem YouTube kanalu.