Fabrika Mirabell-Werk u Grödigu, blizu Salzburga, koja je više od jednog stoljeća proizvodila poznate “Echte Salzburger Mozartkugel”, prestala je sa radom. Posljednja Mozartkugla, teška 17,1 gram, napravljena od čokolade sa jezgrenom mješavinom marcipana, pistaća i nugata, proizvedena je 5. decembra, čime je okončana jedna era, kako izvještavaju austrijski mediji.

Korporacija Mondelez International, koja posjeduje sva prava na ovaj simbol austrijske tradicije, odlučila je zaustaviti proizvodnju u Austriji. Planira se preseljenje proizvodnje u Poljsku ili Češku, iako detalji još uvijek nisu jasni. Ova odluka izazvala je nezadovoljstvo među zaposlenima i lokalnom zajednicom.

“Ovo je bio postepeni kraj”, izjavila je Katharina Lindner, menadžerka kvaliteta, koja je radila u fabrici gotovo deset godina. Broj zaposlenih smanjen je sa 160 na samo 40, a preostali radnici trebaju napustiti fabriku do kraja godine.

Firma Salzburg Schokolade, koja je proizvodila Mozartkugel za Mondelez, nikada se nije oporavila nakon što je 2021. godine proglasila bankrot, a glavni razlozi su porast troškova sirovina, energije i transporta.

Zgrada fabrike, zbog otpora prema njenoj preradi u stambeni prostor, vjerovatno će ostati prazna još dugo. Oprema će biti ili prodana ili demontirana. Time završava 127-godišnja tradicija, a Salzburg gubi jedan od svojih najpoznatijih gastronomskih simbola.