Američka savezna država Florida od sljedeće godine, djeci mlađoj od 14 godina zabranit će pridruživanje društvenim mrežama. Osim toga, djeca u dobi od 14 i 15 godina također će trebati roditeljski pristanak prije prijave na platforme poput Instagrama i Snapchata, piše Jutarnji list.

Ovakav zakon potpisao je guverner Ron DeSantis i nalaže tvrtkama koje su vlasnice društvenih medija da izbrišu račune osoba mlađih od 14 godina. Kompanijama koje to ne naprave prijete tužbe u ime djece, a tada mogu biti kažnjene iznosom do 50.000 dolara.

Zakon bi trebao stupiti na snagu u januaru 2025. godine, ali očekuju se brojni izazovi jer će mnoge tvrtke vjerojatno tvrditi da isti krši američki ustav.

Republikanac Paul Renner zakon je nazvao svojim glavnim prioritetom i rekao da “dijete kojem se mozak još razvija nema sposobnost znati da je uvučeno u tehnologije koje stvaraju ovisnost.”

“Tvrtke će podnijeti tužbe čim ovo bude potpisano, ali pobijedit ćemo ih. Pobijedit ćemo ih i nikad, ali nikad nećemo stati” rekao je Renner, a prenosi Sky News.

Prijedlog zakona također definira materijal koji je štetan za djecu, to bi na primjer bio sadržaj “koji nema ozbiljnu književnu, umjetničku, političku ili znanstvenu vrijednost za maloljetnike”, uz “očigledno uvredljive” prikaze seksualnog ponašanja i nepristojnosti.

Tvrtke koje ne zabrane pristup takvom materijalu ili maloljetniku ne zabrane pristup računu nakon prijave, morat će podmiriti sudske troškove i odvjetničke naknade.

NetChoice, trgovačka grupa povezana s Metom, TikTokom i X-om, tvrdi da politika Floride stvara “ID (osobnu iskaznicu) za internet” i postavlja ograničenja za sve, bez obzira na dob.

“Razočarani smo jer se i guverner DeSantis pridružio podržavateljima ovog zakona. Postoje bolji načini da se korisnicima zajamči sigurnost na internetu bez kršenja njihovih sloboda.” rekao je Carl Szabo, potpredsjednik i glavni savjetnik NetChoicea.

Članak preuzet sa Jutarnji list