Davno smijenjeni i po presudama suda nezakonito uklonjeni Mehmed Bajraktarević, nekadašnji direktor JU Osnovna muzička škola Ilidža, ni nakon sudskih presuda ne može da ostvari svoja prava. Naime, sudski je utvrđeno da se Bajraktareviću mora isplatiti naknadu od skoro pola miliona KM u brutu, ali isti novac još uvijek nije dobio.

Podsjetimo, Mehmeda Bajrakterevića je u junu 2015. godine smjenjen sa funkcije JU Osnovne muzičke škola Ilidža, gdje je bio odjavljen Poreznoj upravi, bez otkaza ugovora o radu i maknut sa platnog spiska zaposlenika. Nakon čega je bio primoran pravdu potražiti putem suda.

Škola mene ne može isplatiti

Mehmed Bajraktervić je za Bosnainfo progovorio o ovom problemu koji traje već dugi niz godina i kako kaže on je trenutno najstariji radnik u državi BiH, koji je u stalnom radnom odnosu.

”Ja sam tužio Osnovnu muzičku školu na Ilidži i dobio sam na sudu nakon silnih godina i tužbi. Tako su oni sada dužni da mi isplate sve moje dohotke od juna 2015. godine, pa sve do današnjeg dana. Moja plata je negdje oko 1400 KM, kamata na platu je 100 posto, što znači puta dva, puta broj mjeseci, pa sve do dana isplate. Na kraju kada se to sve zbroji, približno oni su meni dužni isplatiti bruto skoro pola miliona KM. Ali, evo mene još nisu isplatili, možda bude i sutra u šta čisto sumnjam. Pored svega nabrojanog oni meni moraju isplatiti sve ostale doprinose. Za zdravstvo, poreze… i još advokatske i sudske troškove.”

Bajraktarević navodi da je nakon prve presude Kantonalnog suda došla druga presuda, koja postaje izvršna i pravosnažna. U kojoj se navodi da u martu 2023. godine Osnovna muzička škola Ilidža mora poništiti poreznoj upravi to što ga je odjavila 2015. i skinula sa platnog spiska, kao i da ga mora vrati na mjesto direktora škole.

“Škola mene ne može isplatiti iz razloga jer ista nema svoj račun, jer je na platnom spisku Trezora BiH. S tim u vezi onda je Ministarstvo za odgoj i obarzovanje Kantona Sarajevo dužno da me isplati. U međuvremenu Ministrica dobiva odobrenje da u budžet za 2024. godinu uvrsti sva moja dugovanja i da me isplate. Vlada odobrava sredstva i ovo se sve piše i stoji na stranici budžeta u dijelu sa troškovima gdje se isplaćuju sredstva ljudima kojim se duguje po sudskim presudama. Nakon ove odluke direktor Osnovna muzičke škola Ilidža u decembru 2023. godine dobija nalog da to izvrši, gdje isti to odbija. Sada ću citirati odluku: Vlada Kantona Sarajevo nalaže direktoru Osnovne muzičke škole Ilidža Ansalu Ganoviću da izvrši sve kako piše u presudi suda i da mene uknjiži kao radnika muziče škole. Sve to ne bi bio problem da ja nemam 67. godina, tako sam ja trenutno najstariji radnik u državi BiH u stalnom radnom odnosu, gdje mi svaki dan ide dnevnica, naknada za topli obrok, regres i sve ostalo što me sljeduje i svaki dan je to sve duplo jer idu kamate na to. Tako da direktor škole već godinu dana neće da izvrši nalog Kantonalnog suda u Sarajevu i Vlade Federacije BiH.

Bajraktarević kaže da će stupiti u štrajk, koji još nije viđen na ovim prostorima.

“Ja sam tražio od ministrica za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo Naide Hota-Muminović da postupi po zakonu. Zakon kaže da direktor škole koji odbija naredbu Vlade i suda će biti po hitnom postupku smijenjen sa mjesta direktora. Ja sam zamolio ministricu da to uradi, ali ona je to odbila. Da bi se odužio poreznim obveznicima ja sam se odlučio na jedan vid izražavanja nezadovoljstva u vidu performansa kroz sarkazam naravno, gdje ću dva sata dnevno između 10 i 12 pred Ministarstvom za odgoj i obarzovanje KS u parku organizovati štrajk kojeg ću nazvati “jemek štrajk”. Donjet ću rasklopljivi sto na kojem će biti bureka i razne hrane, da se mogu i drugi počastiti i na to sve ću dodati još jedan među-obrok koji inače ne jedem i tako ću jedenjem svaki dan štrajkovati protiv ministrice obrazovanja koja neće da smjeni direktora koji neće da izvrši pravosnažnu sudsku presudu.”– izjavio je Bajraktarević .

bosnainfo.ba/smartinfo.ba

By admin