Ambasada SAD poručila je da bi stvaranje paralelnog izbornog sistema u RS bilo protivustavno i antidejtonsko, ali i da bi lišilo birače u RS temeljnih demokratskih prava koja su im zagarantovana Ustavom BiH. 

Bilo kakvi izbori provedeni po protuustavnom, paralelnom izbornom sistemu ne bi imali legitimitet, a oni koji učestvuju u njihovoj organizaciji bavili bi se antidemokratskim, protuustavnim i antidejtonskim djelovanjem. Sjedinjene Države su bile jasne da su spremne odgovoriti na antidejtonske akcije lokalnih aktera, te da podržavaju akcije visokog predstavnika da učini isto.

“Milorad Dodik nije u pravu ako misli da će SAD stajati po strani dok on provodi svoju secesionističku agendu i gura BiH prema sukobu. Svaki pokušaj otcjepljenja entiteta ili bilo koje druge poddržavne jedinice je antidejtonsko djelovanje koje se neće tolerirati. RS je entitet u sastavu države Bosne i Hercegovine. Ona je sastavni dio države, ali ni RS ni Federacija ne postoje izvan Bosne i Hercegovine. Ustav BiH ne daje pravo entitetu ili bilo kojoj drugoj poddržavnoj jedinici na otcjepljenje.”, navedeno je iz Ambasade SAD.

Članak preuzet sa Avaz.ba