Vojni analitičar Nedžad Ahatović za Smartinfo.ba prokomentarisao je trenutnu situaciju između Irana i Izraela, ulogu Sjedinjenih Američkih Država, kao i ishod koji možemo očekivati. Međutim, naš sagovornik je naglasio i šta to smatra najvećim problemom u cijeloj ovoj priči.

“Mi moramo početi od činjenice šta se to desilo u iranskom konzulatu. Postavlja se pitanje zašto je Izrael gađao taj objekat? U tom trenutku je bio sastanak sedam čelnika iranskih oružanih snaga i obavještajne službe. Napad se desio vrlo precizno sa šest raketa, a zgrada je pogođena s četiri strane. Kako je Mossad došao do te informacije da će se sastanak desiti i kako su znali tačnu lokaciju gdje se oficiri nalaze? Čim je riječ o likvidaciji svjesni smo da je to djelo Mossada.” objašnjava Ahatović.

Naš sagovornik podsjeća da Iran prijeti cijelo vrijeme otkako se napad desio da će uzvratiti Izraelu istom mjerom. Šta ti njihovi navodi zapravo znače, ne možemo znati. “Da li će koristiti municiju iz Jemena, ili iz Sirije da izvrše možda i dronovima precizne napade na izraelska vojna postrojenja ili su njihov cilj državne civilne infrastrukture i obavještajne službe, to ćemo još vidjeti. Svakako da ovaj napad predstavlja presedan.”

Kako kaže od Izraela nas više ništa ne može iznenaditi, jer oni ne prezaju ni od čega. Od oktobra nemaju kontrolu kada je riječ o upotrebi smrtonosne sile. “Oni gađaju sve njima interesantne ciljeve bez obzira na kršenje prava. Djeluju trenutno u skladu s interesima koje imaju u tom trenutku. Volio bih da su tako precizno gađali i objekte u Gazi, jer tamo nisu bili tako precizni već su namjerno upotrebljavali prekomjernu silu.”

Ulogu Sjedinjenih Američkih Država u cijeloj ovoj priči, Ahatović je prokomentarisao na sljedeći način: “Ovo je čisto sudaranje Izraela i Irana, najvjerovatnije nisu umiješani. Da su Sjedinjene Američke Države imale informaciju da je sastanak na toj lokaciji pokušali bi saznati koja je tema sastanka, a ne bi odmah napali. SAD još uvijek imaju u Perzijskom zaljevu i istočnom Sredozemlju jake vojne formacije. One su tu da ne bi došlo do eskalacije sukoba. S obzirom na silu koju SAD ima u svijetu, Iran neće ići u otvoreni sukob.”

Ahatović kaže da otvoreni sukobi ne idu ni Iranu ni SAD-u u prilog, te da bi doveli do sukoba na globalnoj razini. “Taj sukob bi povukao za sobom učešće Rusije, Kine i Izraela. Na kraju bi se i Evropska unijela umiješala u sukob i postao bi onaj globalnih razmjera. U ovome trenutku to nikome ne odgovara.”

Za kraj našeg razgovora Ahatović je zaključio da će Iran svakako odgovoriti Izraelu, jer su izgubili ključne ljude. “Još jednom ponavljam da je ključno pitanje kako je Izrael znao da će se njih sedam nalaziti tu u tom trenutku. Iran prijeti, ali sukob neće eskalirati, mislim da neće ići u tom pravcu. Iran obično odgovara Izraelu preko svojih municija koje se nalaze u Siriji i Jemenu, koje naoružava sa dronovima, tj. letjelicama ofanzivne namjene i kamikaza dronovima. To će najvjerovatnije i biti odgovor koji će Iran upotrijebiti.”

Podsjetimo, izraelski ratni avioni za koje se sumnja da su bombardovali iransku ambasadu u Damasku, novi je događaj koji se desio u ponedjeljak a za koji je Iran obećao osvetu. U napadu su ubijeni visoki iranski general i šest drugih iranskih vojnih oficira, podižući napetost u regiji koja je već napeta zbog rata u Gazi.