Palestinians inspect the damage of destroyed buildings following Israeli airstrikes on Gaza City, Wednesday, Oct. 25, 2023. (AP Photo/Abed Khaled)

Izraelska vojska tvrdi da je ispod bolnice u južnom Bejrutu pronašla bunker pun “novca i zlata” bivšeg vođe Hezbolaha Hassana Nasralaha.

Bez pružanja dokaza, portparol Daniel Hagari rekao je da su izraelski agenti otkrili bunker ispod Opće bolnice Sahel u bejrutskom kvartu Dahiyeh, uporištu Hezbolaha.

Direktor bolnice Fadi Alameh negirao je da ispod bolnice postoje tuneli i rekao da se ustanova sada evakuiše.

Alameh, koji također predstavlja područje oko bolnice u libanonskom parlamentu, pozvao je libansku vojsku i druge institucije da posjete to područje i provjere da li podzemni prostori zaista postoje.

Alameh je za lokalnu TV stanicu Al-Jadeed rekao da je Sahed General privatni medicinski centar koji ima podzemne operacione sale. Rekao je da je bolnica na tom području već 42 godine i insistira da nije povezana ni sa jednom političkom grupom.

U međuvremenu, Hagari je također optužio Iran da šalje “kofere novca i zlata” iranskoj ambasadi u Bejrutu, rekavši da novac ide “direktno Hezbolahu”.

Dodao je da su izraelski udari ubili glavne vođe Hezbolaha odgovorne za transfer novca između Irana i Hezbolaha.

Napadi IDF-a

Napadi IDF-a pogodili su nekoliko filijala finansijske institucije povezane s Hezbolahom, Al-Qard Al-Hasan, a Izrael je u ponedjeljak saopštio da planira izvesti još napada na tu finansijsku instituciju, za koju kaže da koristi depozite klijenata za financiranje napada na Izrael.

Jedan štrajk sravnio je devetospratnicu u Bejrutu sa granom unutar nje. Izraelska vojska izdala je upozorenja o evakuaciji uoči napada, a nije bilo izvještaja o žrtvama.

Hagari je rekla da izraelske snage neće napasti Opću bolnicu Sahel. Međutim, libanonsko ministarstvo zdravlja saopćilo je da su u izraelskom zračnom napadu u blizini Univerzitetske bolnice Rafik Hariri u Bejrutu, najveće javne bolnice u Libanu, u ponedjeljak poginule četiri osobe, a 24 su ranjene.

Bio je to prvi napad na glavni grad Libana u posljednjih 10 dana.

Hezbolah ispaljuje rakete na centralni Izrael

Kako Izrael pojačava svoje napade u Libanu, a trupe napreduju u invaziji na jug zemlje, Hezbolah je također ispalio više raketa na Izrael.

Hezbolah je u utorak lansirao salvu raketa na centralni Izrael, aktivirajući sirene za zračni napad u najnaseljenijim područjima zemlje, ali nije prouzročio vidljivu štetu ili ozljede.

IDF je saopštila da je pet projektila ispaljeno iz Libana u Izrael i da je većinu presreo izraelski sistem protivraketne odbrane, dok je jedan pao na otvoreno područje.

Prema riječima vojske, oko 15 projektila ispaljeno je iz Libana u sjeverni Izrael otprilike u isto vrijeme.