Diego MaradonaFoto: www.britannica.com

Nogomet je sport koji ujedinjuje i spaja ljude širom svijeta. Za mnoge navijače to je ljubav koja se ne može opisati. Međutim, sve češće smo svjedoci tamne strane ove lijepe igre koja je i prije nekoliko dana izronila na površinu.

Slučajevi dopinga dio su gotovo svakog sporta. Ukoliko samo pomislite na jednog od najboljih fudbalera svijeta, Diega Maradonu, među prvim asocijacijama naumpast će vam njegova kokain afera.

Tamna strana krije se i u sve češćim aferama fudbalera u vezi sa seksualnim nasiljem. Prije nekoliko dana jedna takva obišla je svijet, a riječ je o perspektivnom Kylianu Mbappe-u. Iako još uvijek nije potvrđena, ona nas je samo podsjetila na brojne slučajeve. U nastavku donosimo neke od njih.

Dani Alves kupio slobodu za milion eura

Bivši fudbaler Barselone i reprezentacije Brazila Dani Alves, osuđen je na višegodišnji zatvor zbog silovanja, međutim pušten je na uslovnu slobodu nakon plaćanja kaucije od milion eura.

Ovaj 40-godišnjak, jedan od najtrofejnijih fudbalera u historiji, proglašen je krivim za silovanje žene u noćnom klubu u Barseloni 31. decembra 2022. godine, što je on negirao.

U februaru je osuđen na četiri i po godine zatvora, ali je sud potom odredio kauciju od milion eura za uslovno puštanje na slobodu.

Alves je bio u istražnom zatvoru od januara 2023. godine.

Advokatkinja žrtve silovanja nazvao je „skandalom” odluku da Alvesu bude dozvoljeno da izađe iz zatvora.

“Za mene je skandal što su pustili osobu za koju znaju da može da isplati milion eura za kratko vrijeme”, rekla je Ester Garsija.

Ona je španskim medijima rekla i da je “ogorčena i nezadovoljna” odlukom suda. Dodala je da je ovo “pravosudni (sistem) za bogate”.

Robinho za svoje postupke krivi Italiju

Robinho, bivši fudbaler Real Madrida, Milana i Manhester City-a, moraće da odsluži devetogodišnju zatvorsku kaznu u Brazilu. Razlog je silovanje koje je počinio prije više od 10 godina u Italiji, odlučio je brazilski sud.

Brazilac, koji ima 40 godina, proglašen je krivim pred italijanskim sudom 2017. za učešće u grupnom silovanju 22-godišnje Albanke 2013. godine.

On živi u Brazilu, koji ne izručuje svoje državljane. Na zahtjev Italije, sudije u Braziliji presudile su da on kaznu služi u Brazilu.

Dan kasnije je objavljeno da ga je policija uhapsila u stanu u njegovom rodnom gradu Santosu, u državi Sao Paulo, gdje je živio.

Bivši reprezentativac Brazila, koji je odigrao 100 utakmica za nacionalni tim, u vrijeme izvršenja krivičnog djela bio je fudbaler Milana.

Žalba na presudu mu je odbijena 2020., da bi najviši italijanski sud potvrdio kaznu 2022. godine.

Italijanski tužioci su potom za njim raspisali međunarodnu potjernicu. Robinho je brazilskim medijima rekao da je seks sa djevojkom bio „sporazuman”.

Sudovi u Brazilu pokušavali su da ga natjeraju da odsluži svoju kaznu u domovini, ali se slučaj našao pred Vrhovnim sudom.

“Nepravedno sam osuđen u Italiji za nešto što se nije dogodilo i za šta imam dokaze da to potvrdim. Igrao sam četiri godine u Italiji i umoran sam od priča o razismu. Nažalost, to se dešava i danas. To se dogodilo 2013., a danas je 2024., što vodi do toga da isti ljudi koji tada nisu radili ništa protiv rasizma su isti koji su mi presudili na suđenju. Da su mi sudili kao bijelcu, sve bi bilo drugačije, ne sumnjam”, rekao je Robinho.

Francuz optužen za silovanje rekao da je on žrtva

Poznati francuski fudbaler Visam Ben Jeder (34) optužen je za silovanje jedne djevojke i tužilac je zatražio dvije i po godine zatvora za njega. Ben Jeder se na suđenju u Nici branio riječima da se “ničega ne sjeća” jer je u tom trenutku bio pijan, ali je teško vjerovati da će ga to spasiti kazne.

“Vjerujte, zaista se ne sjećam ničega. Ne mogu da vam kažem šta sam uradio. Ja sam ovdje zbog alkohola, žrtva sam toga. Iskreno se izvinjavam žrtvi, njenoj porodici i mojoj porodici”, poručio je Visam Ben Jeder na suđenju.

“Zbog alkohola sam zaboravio i prestao da razmišljam… Sada shvatam da sam napravio najgoru grešku u životu. Ja sam veoma usamljen čovjek, teško mi je da vjerujem ljudima. Previše puta u životu su me izdali i onda sam spas potražio u alkoholu”, bile su riječi kojima se branio najbolji strijelac u historiji Monaka, kao da je i sam bio žrtva, a ne da je optužen za silovanje jedne djevojke kojoj, eto kaže on, ni ime ne zna.

Prema riječima njegovih advokata, Ben Jeder se liječi trenutno zbog alkoholizma u kome je našao “spas”. Razlog je taj što su ga prevarili bivši menadžer i finansijski savjetnik, dok ga je također ostavila i supruga.

Bez obzira na presudu, Ben Jeder ne planira da se penzioniše i kada se sve riješi – želi da se vrati fudbalu. Navodno, dobio je već ponude evropskih timova koji ga žele u januaru. Prethodno je Ben Jeder ponikao u Tuluzu, a igrao je još za Sevilju i Monako. Klub sa Azurne obale platio ga je 40 miliona eura 2019. godine i postigao je 118 golova za “kneževe”.

Po 6 godina zatvora zbog grupnog silovanja

Iz Italije su 2023. godine stigle uznemirujuće vijesti. Petorica nekadašnjih fudbalera Virtusa iz Verone, inače člana Serije C, dobili su po šest godina zatvora zbog grupnog silovanja jedne studentkinje u januaru 2020. godine.

Lokalni list L’Arena javila je ovu vijest koju su potom prenijeli svi ostali mediji, a u pitanju su igrači Stefano Kasaroto, Đani Manfrin, Edoardo Mersi, sva trojica Italijani, te Argentinac Santjago Visentin i Rumun Danijel Jonesku.

Njih petorica su tada bili saigrači Virtusu, a u međuvremenu su skoro svi napustili klub. Silovanje se dogodilo u noći između 18. i 19. januara 2020. godine, a mlada žena je rekla da ju je jedan od igrača odveo u stan gde su je on i ostali napili i silovali.

Pomenuti fudbaleri su potom platitli odštetu djevojci prije suđenja i ona je povukla izjave o krivici, ali je tužilaštvo automatski nastavilo da ih goni.

10 najvećih doping afera

Na desetom mjestu prema pisanju Onefootball-a našao se Kolo Toure. U maju 2011. dok je igrao za Manchester City, za Tourea je utvrđeno da je bio pozitivan na zabranjenu supstancu. Zbog toga je bio suspendovan na šest mjeseci. Igrač je kasnije priznao da je uzeo neke od tableta za dijetu svoje žene.

Peruanac Paolo Guerrero je na devetom mjestu. Napadač, koji je nastupao za Bayern, Hamburg i, u novije vrijeme, brazilske ekipe kao što su Flamengo i Internacional, bio je uhvaćen u doping oluji koju je sam napravio 2018. U uzorcima igrača otkriveni su tragovi kokaina i kao takav je suspendovan na 14 mjeseci.

Sedmo mjesto zauzima afera Portugalca Deco-a. Bivši čovjek Chelsea-a suspendovan je na godinu dana nakon diuretika koji se može koristiti kao maskirno sredstvo za provjeru drugih zabranjenih supstanci. Srećom, Deco je na kraju oslobođen prekršaja. Laboratorija koja je vršila njegov uzorak napravila je greške tokom istrage, te ga je kao takvog odbacila FIFA.

Andre Onana nalazi se na šestom mjestu. Još u februaru 2021. nadareni Onana je zabranjen na period od 12 mjeseci nakon štetnih nalaza na testu na droge. U njegovoj krvi je pronađen furosemid, zabranjena supstanca.

Onana je protestovao zbog svoje nevinosti, pripisujući prisustvo takve supstance pogrešnom mišljenju lijeka za trudnoću njegove žene za nešto drugo. Iako je Sud za sportsku arbitražu povoljnije gledao na njegov slučaj, ipak mu je zabranjeno da igra na devet mjeseci.

Zatim slijede na petom mjestu Pep Guardiola, čija je kazna poništena. Na četvrtom mjestu Jaap Stam, zatim Edgar Davids i Adrian Mutu.

Kontroverzni Maradona

Na prvom mjestu se nalazi kontroverzni Diego Maradona. Tokom svoje karijere, Maradona se borio sa raznim problemima van terena koji su ga odvlačili od važnih stvari. Alkohol, kokain i ovisnost o seksu bili su glavni problemi. Njegov doping debakl došao je u obliku pozitivnog testa na pet varijanti efedrina, stimulansa koji je FIFA zabranila, pa je zbog toga prerano poslan kući s turnira.

Ipak, to nije spriječilo Maradonu da učvrsti svoje nasljeđe u igri kao jedan od najvećih igrača koji je ikada igrao ovu igru. Bog u svojoj domovini Argentini i miljenik svjetskog fudbala kojeg navijači širom svijeta još uvijek cijene.

Bez obzira na afere koje se nižu iz dana u dan, fudbal za mnoge predstavlja veliku ljubav i još veću ovisnost.