Edin Mašić

Centralna izborna komisija (CIK) Bosne i Hercegovine na današnjoj sjednici u Sarajevu jednoglasno je odbila prigovor Općinskog odbora SDA Bugojno kao neosnovan. Općinski odbor se žalio da je kandidat za načelnika Bugojna Edin Mašić istovremeno i državni službenik.

CIK BiH je nakon prigovora, otvorio predmet u ovom slučaju i zatražio izjašnjenja svih aktera u ovom postupku.

Mašića je SDA prijavila da je prihvatio kandidaturu za načelnika na proteklim lokalnim izborima održanim 6. oktobra, a da je istovremeno bio zaposlen kao državni službenik. I to na radno mjesto Stručni saradnik za boračko-invalidsku zaštitu u Općini Bugojno, što je protivno Izbornom zakonu BiH.

Kako je rečeno na današnjoj sjednici CIK-a ovo je bio obiman predmet. Nešto duže nego uobičajeno se radilo na njemu, jer su zatražene i dobijene dopune izjašnjenja o ovom prigovoru i slučaju.

Nadležne službe CIK-a BiH su utvrdile da je Mašić koristio godišnji odmor u vrijeme izborne kampanje. Zatim da je o kandidaturi obavijestio pravovremeno nadležne, te da u ovom slučaju nije prekršen ni Izborni zakon BiH, ni Zakon o državnoj službi u FBiH.

Prema dosadašnjim, preliminarnim rezultatima lokalnih izbora, Mašić je osvojio 6.142, a njegov protukandidat iz SDA , Mirza Idrizović 6.089 glasova.

Podsjetimo, CIK je objavio nove preliminarne rezultate dan nakon održanih lokalnih izbora. S obzirom na to da su u Bugojnu obrađeni svi glasački listići sa svih biračkih mjesta, pobjednik je Edin Mašić (Trojka) koji je sada načelnik ove općine.

Edin Mašić je tako na ovim izborima osvojio 44,88 posto podrške, odnosno, 6.137 glasova.

Drugo mjesto zauzeo je Mirza Idrizović (SDA) sa 44,49 posto podrške, odnosno, 6.083 glasa.

Treće mjesto osvojila je Lucija Pavlović (HDZ) s 5,92 posto glasova. Dok je četvrto mjesto zauzeo Davor Ivoš kao nezavisni kandidat sa 3,34 posto, tačnije, 457 osvojena glasa.

Na posljednjem mjestu je Namir Haračić iz SBiH s osvojenih 1,37 posto, tačnije, 188 glasova.

 SDA je u noći sa nedjelje na ponedjeljak proglasila pobjedu na lokalnim izborima za Bugojno. Međutim, završili su na drugom mjestu.

Inače, SDA je na prošlim lokalnim izborima pobijedila u ovoj općini.