DodikFILE PHOTO: Bosnian Serb leader Milorad Dodik attends a meeting with Russian President Vladimir Putin in Moscow, Russia, May 23, 2023. Sputnik/Alexey Filippov/Pool via REUTERS/File Photo

Glavni pretres u sudskom postupku protiv Milorada Dodika i Miloša Lukića zakazan je za 22. novembar prošle godine, u slučaju koji se pred Sudom Bosne i Hercegovine vodi protiv predsjednika bh. entiteta Republika Srpska i v.d. direktora Službenog glasnika RS-a, zbog neprovođenja odluka visokog predstavnika međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Christiana Schmidta.

Za šta se tereti Dodik?

Dodik je optužen da je kao predsjednik RS-a donio 7. jula donio Ukaz o proglašenju Zakona o izmjeni Zakona objavljivanju zakona i drugih propisa RS.

Izmjene zakona je izglasala Narodna skupština RS, u kojoj većinu ima Dodikova stranka Savez nezavisnih socijaldemokrata, na sjednici 21. juna 2023. godine.

Prema tim izmjenama, odluke visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini Christiana Schmidta neće se objavljivati u Službenom glasniku RS i primjenjivati u ovom entitetu.

Dodik je optužen i da je 7. jula donio još jedan Ukaz, o proglašenju Zakona o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda BiH koji je Narodna skupština RS usvojila 26. juna 2023. godine.

Početak suđenja zakazan je za 16. oktobra kad su se Dodik i Lukić trebali izjasniti o krivici.

Dodik se na Sudu Bosne i Hercegovine nije izjasnio o optužnici, ustvrdivši da ne razumije šta u njoj piše i dodavši da vjeruje da je osuđujuća presuda već donesena.

“Nisam razumio i shvatio na čemu je to optužnica zasnovana”, izjavio je on novinarima po izlasku iz sudnice u Sarajevu.

Naravno, gdje se pojavi Dodik tu su i njegovi komentari, na koje smo do sada navikli. Tako je na razne načine pokušavao izbjeći suđenje ili ismijati Sud, pa ga i prebaciti u Banja Luku. U nastavku donosimo segmente koji su do sada obilježili ovaj proces.

Dodikovi zahtjevi

Jedan od prvih Dodikovih komentara bio je taj kako u sudnici nema zastave RS-a te kako su mu pokušali “uvaliti optužnicu na latinici”, a on traži da bude na ćirilici, koju, kako tvrdi, jedino razumije.

Zatim je na sve moguće načine pokušao suđenje iz Sarajeva prebaciti u Banja Luku.

Dva dana uoči glavnog pretresa, odbrana predsjednika bh. entiteta Republika Srpska Milorada Dodika podnijela je Sudu Bosne i Hercegovine prijedlog da sudski postupak protiv Dodika i v. d. direktora Službenog glasnika Miloša Lukića iz Suda BiH bude prenesen u Osnovni sud u Banjoj Luci.

Ovo je izjavio Dodikov advokat Goran Bubić za Javni servis Radio- televizija Republike Srpske (RTRS).

Kako je rekao Bubić, premještanje procesa zatražili su “zbog sumnje u objektivnost i nepristrasnost Suda BiH”.

I Dodik krivi sudije

“Igrali smo dobro, ali za**** nas sudija”, važi i kod predsjednika Republike Srpske. Njegova odbrana više puta je tražila da se donese odluka o izuzeću sudija, te je zbog toga ročište više puta bilo otkazano.

“Obavještavamo Vas da je Sud donio odluku o zahtjevu odbrane za izuzeće sudija Zorana Božića, Vesne Jesnković, Šabana Maksumića, Darka Samardžića, Hilme Vučinića, Redžiba Begića i Minke Kreho. Suđenje koje je sudija Strika najavio za dan 30.01.2024. godine je odgođeno i novi termin je zakazan za dan 05.02.2024. godine”, naveli su.

Dodikova odbrana je zatim zatražila izuzeće sudije Strike, kao i još sedam sudija Suda BiH koji su do sada učestvovali u ovom postupku odlučujući o različitim žalbama Dodikove odbrane.

Zbog toga sudija Strika nije imao zakonsku osnovu otvoriti glavnu raspravu, koja počinje čitanjem optužnice, te je morao po treći put odgoditi glavnu raspravu.

Sutkinja koja sada vodi proces, Sena Uzunović također ne odgovara Dodiku. Tako su je više puta pokušali maknuti, ali bezuspješno. Posljednji put prije nekoliko dana, a danas je taj zahtjev odbačen.

Dodik umislio da je Trump

Advokat Goran Petronijević proces protiv Dodika uporedio je sa onim protiv Trumpa navodeći da se ovakvo suđenje ne dešava samo u Bosni i Hercegovini, već i u svijetu.

“Pogledajte šta se dešava Trumpu. To se isto događa i ovdje. Mislim da je i advokat Nobilo u pravu i da će drugi dio postupka otvoriti Pandorinu kutiju i shvatit će da su pucali sami sebi u nogu. Tužilaštvo kreće u nešto što će biti opterećujuće za njih.”

Zastupnica SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamenta Bosne i Hercegovine Sanja Vulić došla je u Sud BiH na jedno od ročišta kako bi pružila podršku Miloradu Dodiku.

Nakon ročišta Vulić je u izjavu za medije uporedila suđenje Miloradu Dodiku sa procesom suđenja Donaldu Trumpu, bivšem predsjedniku Sjedinjenih Američkih Država.

“Ono što smo danas vidjeli je cirkus i lakrdija. Činjenica je da ne daju priliku optuženim da iznesu svoje argumente i stavove. Ovo je apsolutno copy-paste scenario kako se sudi Donaldu Trumpu u Americi. Ako Sud BiH stavlja u isti rang Dodika sa Donaldom Trumpom, to je jedino ohrabrujuće. On nije kriv i tako će biti. Jedino ko narušava Ustav BiH je Jasmina Ćosić Dedović, ove sudije i tužitelji. Zbog čega vi sudite Miloradu Dodiku? Zato što je radio svoj posao?”, kazala je Vulić.

Gotovo uvijek haotična atmosfera u Sudu

Prije dva dana su trebali biti izvedeni dokazi odbrane drugooptuženog Lukića, a trebalo je i Tužilaštvo BiH izvesti dokaze replike.

Međutim bilo je prilično haotično pa je suđenje prekinuto.

Miloradu Dodiku su morali isključiti mikrofon, kako bi ga ušutkali, a njegova odbrana je nastavila tvrditi stvari za koje je dokazano da nisu istinite.

Prema nezvaničnim informacijama iz pravosuđa, proces protiv predsjednika RS Milorada Dodika i v.d. direktora Službenog glasnika RS Miloša Lukića ulazi u svoju završnu fazu.

Ono što se postavlja kao ključno pitanje jeste kako će Dodik reagirati na eventualnu osuđujuću presudu koja bi ga mogla poslati u zatvor.

On sam do sada nije govorio o samoj presudi osim što u svakoj prilici istakne da se radi o politički montiranom procesu, ne protiv njega, nego protiv cijelog entiteta i srpskog naroda.

S druge strane, njegovi trbuhozborci uporno govore kako će institucije RS štititi svog predsjednika i da hapšenje neće biti dozvoljeno.

Ambasador BiH u Beogradu, Aleksandar Vranješ, je u jutarnjem programu RTRS predložio da se organizira referendum o tome da li se protiv Milorada Dodika treba voditi proces!?

Cijeli proces protiv Dodika on tumači kao fantomski.

Vranješ je naveo da Sud i Tužilaštvo BiH nisu dejtonska i ustavna kategorija, već da su nametnuti odlukom visokog predstavnika i do danas nisu konstitucionalizovani.

Izvor: Raport.ba

Prema svemu sudeći sudski proces se bliži kraju, te je ostalo još malo vremena do konačne odluke. Ono što se sa sigurnošću može reći jeste da je Dodik tokom ovog procesa svima priredio jednu predstavu, a da bismo sve scene pobrojali trebalo bi nam nekoliko dana…