Iranski predsjednik Masoud Pezeshkian rekao je da je njegova zemlja uzvratila na agresiju Izraela na osnovu legitimnih prava.

“Nismo agresivni, ali smo odlučni protiv prijetnji. Ne ulazite u sukob s Iranom”, rekao je Pezeshkian u poruci na društvenim mrežama.

Iranski predsjednik Masoud Pezeshkian je u isto vrijeme pozdravio raketni napad Teherana na Izrael kao “odlučan odgovor” na “izraelsku agresiju“.

“U skladu s legitimnim pravima i s ciljem (uspostavljanja) mira i sigurnosti u Iranu i regiji, napravljen je odlučan odgovor na agresiju cionističkog režima”, objavio je Pezeshkian na mreži X.

Poručio je da su raketni napadi na Izrael izvedeni “radi mira i sigurnosti Irana i regiona, na osnovu legitimnih prava”.

Dodao je da su pokazali “jasan odgovor” na agresiju Izraela, napominjući da su napadi izvedeni u cilju odbrane interesa i građana Irana.

“Benjamin Netanyahu treba znati da Iran ne traži rat, već da će odlučno odgovoriti na svaku prijetnju. Ovo je bio samo dio naše moći. Ne ulazite u sukob s Iranom”, kazao je iranski predsjednik.

Portparol izraelske vojske Daniel Hagari izjavio je da raketni napad koji je izveo Iran nije nanio nikakvu štetu izraelskom ratnom vazduhoplovstvu, te je poručio da će već večeras pokrenuti “intenzivan napad” na Bliskom istoku.

– Izraelsko vazduhoplovstvo nastavlja da djeluje u punom kapacitetu i nastavit će da izvodi snažne napade na Bliskom istoku večeras, kao što je bilo i protekle godine – rekao je.

Podsjetimo da su iranske snage večeras masovnim napadom napale Izrael, nakon čega su ranjene dvije osobe.

Iz Irana su nakon toga poručili kako je ovo samo prvi dio napada te da smatraju kako Izrael “nije u stanju odgovoriti”.

Izrael se u domenu vojne moći oslanja na Izraelske odbrambene snage (IDF) koje se popunjavaju od profesionalnih i rezervnih brigada. 

S druge strane Iran raspolaže profesionalnim oružanim snagama ali i Korpusom iranske revolucionarne garde koja je po sposobnostima i naoružanju jednaka profesionalnoj vojsci.

By admin