Suvad Hadžić

Gost novog izdanja podcasta “MimoVas” s Mimom Šahinpašićem bio je Suvad Hadžić, kandidat Stranke demokratske akcije (SDA) za načelnika Općine Žepče. U ovoj lokalnoj zajednici, Suvad je jedini kandidat bošnjačke nacionalnosti. Tvrdi da stanje u Žepču nije zadovoljavajuće te da je ova općina već neko vrijeme u stagnaciji.

“Imamo ozbiljne namjere da pobijedimo”, naglasio je Hadžić, ističući da je u posljednjih 30 godina, odnosno od kraja agresije na Bosnu i Hercegovinu, općinom upravljao načelnik iz HDZ-a, što je značajno doprinijelo trenutnoj situaciji.

Suvad je također ukazao na važnost iskorištavanja specifičnosti ovog kraja te težnju da Žepče postane primjer pozitivnih promjena u regionu, čime bi se konačno otvorile nove mogućnosti za razvoj i prosperitet svih građana.

Kako dalje govori, povjerenje građana poprilično se vratilo, no i dalje nije na zadovoljavajućem nivou.

“Politika HDZ-a je, po mom mišljenju, posebna prepreka ka totalnoj normalizaciji odnosa. Politika dominacije koju nudi HDZ u smislu kadrovskih rješenja u općini, posebno u javnim ustanovama i preduzećima, treba biti zamijenjena realnom i transparentnom politikom. Takva politika bi trebala omogućiti pravedniju raspodjelu resursa, fokusirajući se na sposobnosti i stručnost pojedinaca, umjesto na nacionalnu pripadnost”, rekao je Hadžić te dodao da će, kada postane načelnik, donijeti promjene i novu politiku koja će se razlikovati od dosadašnje, u kojoj će se birati najbolji kadrovi prema svojim referencama, a ne prema nacionalnosti.

Različitosti su bogatstvo

“Život u općini gdje je dominantan samo jedan narod nije interesantan. Prednosti koje imamo u Žepču nisu iskorištene. Mi u Žepče možemo dovesti i istok i zapad. I Zagreb i Istanbul. Zašto ne bismo to učinili i iskoristili te kulture i znanja te napravili od Žepča najpoželjniju destinaciju, koja će biti primjer ne samo Bosni i Hercegovini nego i Evropi? To je jedinstvena prilika”, ističe Hadžić.

“Demokratija je došla i u Žepče”

Također, Hadžić je izrazio zadovoljstvo što je demokratija, kako kaže, konačno došla i u Žepče. Ističe da je u ovoj općini značajan broj hrvatskog stanovništva otkazao svoje povjerenje prema HDZ-u, u želji za promjenom.

“Mi Bošnjaci smo to počeli još 1995. godine, pa su desetine stranaka od tada formirane. Evo sada i hrvatski narod govori da nije zadovoljan politikom dominacije, kao i stalnim stanjem straha. U Žepču imamo džamiju, ezane, zvona koja zvone, i srpska i hrvatska; to nikome ne smeta. Takav ambijent trebamo graditi”, rekao je Hadžić.

Ne propustite pogledati kompletan intervju na našem Youtube kanalu.