Udruženje konsultanata inženjera Bosne i Hercegovine (UKI BiH) organizuje 4. BiH Kongres o vodama, koji će se održati 19. i 20. novembra 2024. u Sarajevu. Voda kao zajednički životni resurs, koji se prenosi s generacije na generaciju, esencijalan je za ljude, okoliš i pravedne osnove razvoja ekonomije, naveli su u pozivu.

Paradigma – skup osnovnih pretpostavki ili pravila, koji se uzimaju kao početne u cilju poimanja stvarnosti i njenih fenomena, dakle paradigma upravljanja vodama u EU se od ove, 2024. godine mijenja, ili dopunjava.

Novi ključni pojam u upravljanju vodama je „More Water Resilient“, dakle povećanje elastičnosti, ili prilagodljivosti promjenama, ne samo zbog ubrzavanja klimatskih promjena, nego i višedecenijskih multidimenzionalnih strukturalnih nedostataka. Voda kao zajednički životni resurs, koji se prenosi s generacije na generaciju, esencijalan je za ljude, okoliš i pravedne osnove razvoja ekonomije.

Posljednjih godina, sve su češće i veće prirodne nepogode, kao što su suše i poplave, povezane i sa snižavanjem kvaliteta voda i biodiverziteta.

Izvor: uki.ba

Okvirna direktiva o vodama, kao primarna EU legislativa, podržana je dvjema direktivama kćerkama: o kvalitetu i kvantitetu podzemnih voda te o kvalitetu površinskih voda. Procjena i upravljanje rizicima od poplava, kroz Direktivu o poplavama, odnosi se na ljudsko zdravlje, okoliš, ekonomiju i kulturnu baštinu.

U EU 27, po zemljama i u cjelini, u toku je evaluacija planova i stanja integracije upravljanja stanjem voda – treći ciklus, sa upravljanjem rizicima od poplava. U Bosni i Hercegovini su napravljani signifikantni koraci, pa bi na Kongresu bilo značajno da, uz organe vlasti svih nivoa, nadležne agencije i njihovi saradnici te akademska i poslovna zajednica, sumiraju dosadašnja postignuća i probleme, naročito u provođenju Programa mjera iz Planova upravljanja, te načine njihovog prevazilaženja.

Četvrti BiH Kongres o vodama dolazi u vrijeme kada se od svih očekuje angažman za unaprjeđenje upravljanjem okolišem, posebno vodama, da bi konačno krenuli u novi ciklus razvoja i prosperiteta zajednice.

Kongres će, kao i prethodni, imati internacionalni karakter i okupiti stručnjake i naučne radnike
iz raznih regija EU, predstavnike nevladinih organizacija, kao i predstavnike institucija vlasti,
u cilju širenja znanja i iskustava u svim aspektima upravljanja vodnim resursima, kazali su u pozivu.