Foto: FK Željezničar

Na zvaničnom Instagram profilu fudbalskog kluba Željezničar osvanula je objava da Joseph Amoah zvanično nije više dio Plavih.

Screenshot: Instagram/@fkzeljeznicar

Nastupi Amoahe za Plave

U Željezničar je došao iz Accra Lionsa iz Gane 31. jula 2022. godine, dakle prije tačno dvije godine. Amoah je za Plave upisao najviše nastupa u svojoj dosadašnjoj fudbalskoj karijeri.

Nastupio je na 65 utakmica Željezničara i upisao devet pogodaka i isto toliko asistencija. Ipak, prestanak saradnje nije ono što je “zabrinjavajuće” već činjenica da, od odlaska na ljetni odmor, od Amoahe ni traga ni glasa.

Ne uspijevaju stupiti u kontakt sa fudbalerom

Iz kluba niko nije stupio u kontakt s Amoahom, kao ni sa ljudima koji zastupaju mladog veznjaka. Zbog toga bi Amoah mogao imati ozbiljne probleme u nastavku karijere.

Naime, prilikom prekida saradnje sa klubom, igrač ima obavezu da uzme ispisnicu kako bi mogao potpisati ugovor za drugi klub. S obzirom na to da Joseph Amoah to još uvijek nije učinio, a pritom niko ne zna ni gdje je, rizikuje svoju, do sada, uspješnu karijeru.

Prozivka za predstojeću sezonu WWin lige BiH na Grbavici održana je 25. juna 2024. godine, a na istoj se Amoah nije pojavio. Njemu je ugovor sa Željezničarom tada bio važeći te se njegovo nepojavljivanje tretira kao nepoštovanje kluba i ekipe.

Željo namjeravao produžiti ugovor Amoahi

Kako prenosi portal Vijesti.ba, u Željezničaru su bili voljni pregovarati sa fudbalerom o potpisivanju novog ugovora kojim bi se Amoahin boravak na Grbavici produžio. Također, špekulira se da je i sam Amoah želio još neko vrijeme nositi dres Plavih.

Zbog svega navedenog, nije nam baš najjasnije šta se dešava sa 22-godišnjim fudbalerom iz Gane. Od odlaska na ljetni odmor, nije se oglašavao ni na Instagramu na kojem je inače poprilično aktivan.

S obzirom na to da je Joseph Amoah u Željezničar došao sa svojih 20 godina, klub polaže prava na određenu novčanu naknadu koju će njegov potencijalni budući klub morati platiti kada igrač potpiše ugovor.

Ali, kako je već spomenuto, bez ispisnice Amoah ne može ostvariti saradnju sa drugim fudbalskim klubom. U narednom periodu ostaje da vidimo šta će se dešavati s karijerom Josepha Amoahe i da li će se oglasiti povodom cjelokupne situacije.