Foto: Getty Images (Clive Brunskill)

Nakon dvije sedmice uzbudljivih dešavanja na 137. izdanju najprestižnijeg turnira u svijetu tenisa došlo je do kulminacije 14. jula 2024. godine, kada je 21-godišnjak Carlos Alcaraz odbranio titulu pobjedom nad drugim teniserom svijeta Novakom Đokovićem. Dan prije, 13. jula, Čehinja Barbora Krejcikova osvojila je drugu Grand Slam titulu pobjedom nad Italijnakom Jasmine Paolini.

Bosna i Hercegovina i ove godine bez predstavnika u glavnom žrijebu

Najbolje rangirani bh. teniseri Damir Džumhur i Nerman Fatić predstavljali su našu zemlju u kvalifikacijama. Nerman je u prvom kolu kvalifikacija poražen od 28. nosioca Titouana Drougeta nakon tri seta. Damir je došao do posljednjeg kola kvalifikacija, međutim, zbog povrede desnog ramena, predao je meč Špancu Alejandru Morou Canasu.

BiH je posljednji put predstavnika u glavnom žrijebu Wimbledona imala 2019. kada je Džumhur poražen od Urugvajca Pabla Cuevasa. Damir je posljednji igrači iz BiH koji je učestvovao u glavnom žrijebu na nekom od četiri Grand Slama 2022. kada je ispao u prvom kolu.

Sabalenka odustala prije početka turnira, Đoković pod znakom upitinika

Dvostruka Grand Slam šampionka Aryna Sabalenka, nedjelju dana prije početka Wimbledona, predala je meč Ani Kalinskaya na turniru u Berlinu koji je bio uvod u Wimbledon. Razlog predaje je bila povreda desnog ramena koja je izuzetno rijetka. Nekoliko sati prije njenog prvog meča protiv Emine Bektaš, Aryna se povukla sa turnira, a njeno mjesto zazuzela je Erika Andreeva. Prema bookmakerima, Aryna je bila prvi favorit da 13. jula podigne trofej.

Sabalenkina sunarodnica Victoria Azarenka također je zbog povrede ramena odustala od takmičenja. Dvostruka šampionka Wimbledona Petra Kvitova povukla se sa Wimbledona kada je saznala da je trudna.

Sedmostruki šampion Wimbledona Novak Đoković do samog početka turnira nije bio siguran da li će igrati. Novak je 5. juna ove godine operisao meniskus što je izazvalo sumnju oko njegovog nastupa. Nakon nekoliko dana i obavljenih treninga, Đoković je odlučio da će igrati. Kako je i sam priznao, turnir bi igrao samo ukoliko je spreman da osvoji.

Na razočarenje domaće publike, dvostruki šampion Wimbledona Andy Murray, povukao se u singlu nakon što je nekoliko dana ranije operisao kičmu u kojoj se nalazila cista koja mu je otežavala kretanje. Andy je sa svojim bratom Jamiejem igrao dubl te se na taj način vrlo vjerovatno oprostio od Wimbledona.

Iznenađenja u obje konkurencije

Najbolja teniserka svijeta, Iga Swiatek, poražena je u trećem kolu od Kazahstanke Putintseve. Ipak, važno je napomenuti da Poljakinja nije toliko dominantna na travi kao na šljaci. Zbog toga ovaj poraz nije preveliko iznenađenje, ali jeste činjenica da je u posljednja dva seta osvojila samo tri gema. Braniteljka titule Marketa Vondrousova poražena je u prvom kolu od Špankinje Maneiro.

Šesti nosilac Andrey Rublev poražen je u prvom kolu od Argetinca Comesana. Hubert Hurkacz koga je većina teniskih analitičara vidjela kao potencijalno ozbiljan test za Đokovića u četvrtfinalu, predao je meč drugog kola Francuzu Filsu kada je Poljak gubio 2-1 u setovima.

Brojne povrede i kiša

Kao uzročno-posljedična veza, velika količina kiše koja je zadavala glavobolje organizatorima razlog je brojnih povreda. Naime, trava koja je inače klizava, zbog vlažnog zraka postane još klizavija. Djelimičnom olakšanju doprinijeli su krovovi na dva glavna terena. Međutim, krov omogućuje da se igra neprestano, ali kondens koji se stvara, čini podlogu također klizavom.

Carlos Alcaraz i Barbora Krejcikova plešu pobjednički ples

Nakon odustajanja Sabalenke, mnogi su vidjeli Elenu Rybakinu kao ponovnog šampiona. Šampionka Roland Garrosa 2021. Krejcikova, mnogima je prošla ispod radara. Čehinja je u prvom kolu bila nadomak poraza od Ruskinje Kudermetove.  U polufinalu se susrela sa Rybakinom. Kazahstanka je dobila prvi set, te imala brejk loptu u drugom. Međutim, Barbora je nakon velike borbe savladala Elenu za svoje drugo Grand Slam finale.

U finalu se susrela sa Jasmine Paolini koja je postala tek četvrta teniserka u 21. vijeku da poveže finala Roland Garrosa i Wimbledona u istoj godini (prije nje, isto su učinile sestre Williams i Henin). Paolini je u polufinalu, koji je bio meč turnira, savladala Hrvaticu Donnu Vekić. Donna je postala prva Hrvatica poslije 25 godina koja se plasirala u polufinale Wimbledona nakon Mirjane Lučić-Baroni.

U finalnom meču, nervoza i tenzije koju finalni meč nosi, osjetio se na obje strane. Paolini koja zbog svoje visine nema servis kao svoje oružje, sa druge strane ima odlično kretanje koje tjera protivnice da često odigraju udarac više. Ipak, nakon tri seta, Krejcikova je osvojila svoju drugu Grand Slam titulu.

U muškom finalu, dobili smo reprizu prošlogodišnjeg finala kada su u odlučujućem meču za titulu igrali Carlos Alcaraz i Novak Đoković. Teniski svijet se pripremao za još jedan spektakl, ali on je izostao. Španac je na svoj servis bio skoro pa nedodirljiv. Tokom turnira je njegov servis imao uspone i padove, ali u finalu toga nije bilo. Đoković koji je najbolji riterner svih vremena, bio je nemoćan u prva dva seta.

U trećem setu nakon što je Alcaraz propustio šanse za brejk, Novak se “probudio”, ali prekasno. Srbijanski teniser je imao šanse koje nije iskoristio kada je Carlos bio u padu. Španac je imao tri vezane meč lopte na svoj servis, međutim, Novak osvaja pet vezanih poena i vraća se u meč. Koliko je Alcaraz sjajan teniser, govori činjenica da je ostao miran nakon tog izgubljenog gema. Osobina koju imaju najveći igrači. Carlos je nakon nešto više od dva sata igre savladao Đokovića.

Iako ima samo 21 godinu, uspjesi koje Alcaraz niže, mnogi igrači ne postignu tokom cijele karijere. Postao je tek šesti igrač u Open Eri koji je osvojio Roland Garros i Wimbledon u istoj godini. Također, uz Wilandera, Borga i Beckera, Alcaraz sa 21-om godinom ima četiri Grand Slama.