Danas je u hotelu Novotel Bristol održana konferencija “Žene u turizmu: Rušimo prepreke, oblikujmo budućnost”. Prvi put u Bosni i Hercegovini, organizovana je konferencija ovog tipa, koja je okupila vodeće aktere turističkog sektora s posebnim fokusom na žene, u organizaciji USAID Turizma i UN Women.

Na svečanom otvaranju prisutnima su se obratile Courtney Chubb, direktorica USAID misije u Bosni i Hercegovini, Jo-Anne Bishop, predstavnica UN Women u BiH, Farida Cikotić, pomoćnica ministrice za turizam i ugostiteljstvo, Federalno ministarstvo okoliša i turizma i Dragana Kokot, generalni sekretar Privredne komore Republike Srpske.

Nakon svečanog otvaranja uslijedila je panel diskusija na kojoj se razgovaralo o položaju žene na tržištu rada u turizmu, osnaživanju, inkluzivnosti i jednakopravnosti. U svom obraćanju medijima Amna Muharemović, programska specijalistkinja UN Women BiH istakla je kako žene čine većinu radne snage u ovom sektoru, a manjinu na područjima za donošenje odluka.

“Principi osnaživanja žena u sektoru turizma imaju cilj doprinijeti boljim uslovima rada, osnaživanju žena u smislu njihovog promovisanja na poziciji odlučivanja i jačanju sektora u cjelini. Kroz panele konferencije i sajam na kojem se možete upoznati s radom 15 udruženja žena u turizmu i ruralnom razvoju u BiH, želimo pregledati sve aspekte ovog sektora. U smislu zapošljavanja, pristupa tržištu, privlačenja posjetilaca i plasiranja proizvoda. Odraz u ovom sektoru je zapravo refleksija ukupnog stanja u društvu. Žene se u prvom redu suočavaju sa sistemskim preprekama i stereotipima, a njihova sposobnost nije ono što ih ograničava.”

Dragana Kokot, generalna sekretarica Privredne komore Republike Srpske naglasila je promociju i afirmaciju žena u privredi. “Žene su jedan veliki ekonomski potencijal u našoj zemlji. Cilj svih organizacija koje rade na promociji, privlačenju i osnaživanju žena da se uključe u privredne tokove jeste pokušaj da prvo osnažimo žene da se osamostale, da preduzmu određene aktivnosti u privredi, te samim tim da privreda ima nove izvore snage, znanja i informacija. Na taj način žene mogu doprinijeti razvoju same ekonomije. Fokus privlačenja i afirmisanja žena u privredi je trend koji postoji ne samo u Bosni i Hercegovini, nego u Evropi i šire, a posebni nedostaci su izraženi u turizmu kada je riječ o radnoj snazi, posebno onom vještom i obrazovanom.”

Generalna menadžerica hotela Courtyard by Mariott Sarajevo, Edina Zagora izrazila je veliku čast i zadovoljstvo što upravo ovaj hotel predstavlja pozitivan primjer osnaživanja žena. “S ponosom naglašavam da skoro 65% žena čini strukturu naših zaposlenika. Možda još važniji podatak jeste da unutar upravljačke strukture, odnosno menadžment tima žene čine 60%, a na pozicijama generalnih menadžera, vlasničke strukture, direktora financija, direktora operacija nalaze se žene. Bez obzira na našu pozitivnu praksu i kulturu osnaživanja žena koju smo izgradili, nećemo odustati od širenja te energije prema vani, na ostale kolege i organizacije.”

U svojoj izjavi za medije, Courtney Chubb, direktorica USAID misije u Bosni i Hercegovini nada se da će priče žena iz sektora turizma motivisati i ostale da im se pridruže. “USAID ima veliko zadovoljstvo da danas u saradnji s UN Women i hotelom Bristol Novotel u Sarajevu otvori prvu konferenciju u BiH koja je posvećena ulozi žena u turizmu. Cilj konferencije je da ukaže na važnu ulogu žena u turističkom sektoru, ali i da proslavi žene. USAID zahvaljujući svom projektu “Turizam” konstantno ukazuje na to koliko je važna uloga žena u turističkom sektoru, koliko one doprinose tom sektoru i šta sve mogu raditi. Danas će te žene podijeliti svoje inspirativne priče s publikom i nadam se da će tako motivisati neke druge žene da se pridruže ovom sektoru.”

“Danas ćete na konferenciji čuti i nešto važno, a to je poziv na akciju. Taj poziv na akciju odnosi se prvenstveno na lidere u ovom sektoru, kreatore politika, ali i lidere u lokalnim zajednicama. Da stanu uz žene u ovom sektoru, da im pomognu da se njihova uloga dodatno osnaži i da se prevaziđu sve one prepreke koje stoje na putu ovim ženama da ostvare svoje pune kapacitete. Činjenica je da kada napreduje žena, tada napreduje i poslovna zajednica, a kada napreduje poslovna zajednica napreduje i društvo u cjelini. Zbog toga je današnji zadatak da pokažemo koliko žene mogu uraditi, šta su sve njihovi kapaciteti i da im pomognemo da svoju ulogu u potpunosti ostvare. Dva su važna cilja današnje konferencije. Prvi je da pokažemo koliko žene mogu uraditi u turističkom sektoru, a onda da ta uloga u turističkom sektoru postane model za sve ostale sektore koji će pomoći da se privreda BiH osloni na ženu i da joj pomogne u razvoju.”, dodaje Chubb.

Na kraju je pozvala sve da dođu na sajam rukotvorina i proizvoda koje domaće poduzetnice izlažu u hotelu Novotel od 13 do 19 sati. “Nadam se da ćete doći i podržati ove žene koje su svojim sjajnim radom i zalaganjem uradile puno.”

Porazgovarali smo sa Samirom Hajtić iz Udruženja žena “Zejneb” iz Zavidovića koja kaže da je rad nastao iz ideje da se žene druže i zabave. “Izlažem prirodne proizvode, prirodne kreme, meleme, vitaminske bombe, cvijeće od sapuna. Sve je rađeno ručno, a ovim se bavim već desetak godina. Na početku kada smo osnovale udruženje htjele smo samo da se družimo i da nešto radimo. Međutim, kako smo obilazile sajmove vidjele smo šta se traži, te smo polako gradile i razvijale svoje proizvode, tako da sada imamo širok asortiman proizvoda. Jako smo zadovoljne, i sada kada bismo htjele prekinuti proizvodnju ne bismo mogle jer su ljudi čuli za nas i naši proizvodi su prepoznati na tržištu.”

Iz Velike Kladuše, tačnije mjesta Crvarevac, na sajmu svoje proizvode predstavilo je i Udruženje žena “Đul”. Mi smo porazgovarali sa članicom Udruženja, Zikom Mašinović. “Izlažemo pite, punjene paprike, sarme, ali i slatko medenu tortu, šubarice, gurabije. Uglavnom izlažemo zdravu hranu i trudimo se očuvati našu bosansku tradiciju. Ono što smo naučile od naših majki prenosimo na svoju djecu i unučad. Cilj nam je očuvati tradiciju, a naše Udruženje postoji već desetak godina. Gdje god da odemo osvojimo prvo mjesto sa svojom ponudom i prepoznati smo kako u Unsko-sanskom kantonu, tako i šire.”

Članice ovog Udruženja promovisale su i knjigu recepata sa tradicionalnim slatkim i slanim jelima pod nazivom “Krajiška Sofra”, te je knjiga u prodaji, a kako kažu uskoro pripremaju i drugo izdanje.

Podsjetimo još jednom da sajam proizvoda možete posjetiti danas od 13 do 19 sati u hotelu Novotel Bristol. Pored prirodnih, domaćih i kvalitetnih proizvoda, možete popričati i razmijeniti iskustva sa ljubaznim i vrijednim ženama. Važno je pružiti priliku ženama kako u sektoru turizma, tako i ostalim privrednim sektorima, te konačno zaustaviti rodnu diskriminaciju u poslovnoj zajednici.