U zgradi Općine Novo Sarajevo održan je radni sastanak u cilju nastavka aktivnosti na projektu izgradnje južne tribine stadiona Grbavica. Sastanku je prisustvovao ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo Kenan Magoda.

Općinski načelnik dr. Hasan Tanović, direktor Zavoda za izgradnju KS Belma Barlov, direktorica FK Željezničar Amira Uzunović, predstavnica projektne firme koja je izradila projekat, te predstavnici nadležnih općinskih službi.

Budući da je projektant napravio određene izmjene prilikom izgradnje Izvršnog projekta, izgradnja južne tribine će se vršiti u fazama. Trenutno priprema Sporazuma o međusobnim pravima i obavezama za realizaciju prve faze izgradnje južne tribine, koja bi trebala biti završena do kraja sljedećeg tjedna.

Nakon potpisivanja pomenutog Sporazuma i definisanja prava i obaveza učesnika projekta, Općina Novo Sarajevo će u saradnji sa Ministarstvom kulture i sporta Kantona Sarajevo provesti proceduru međunarodne javne nabavke za izbor najpovoljnijeg izvođača radova, čime se stječu uvjeti za početak radova.

Prva faza radova uključivat će izgradnju centralnog dijela južne tribine, koji će imati kapacitet za 4.000 gledatelja. Općina Novo Sarajevo je realizator projekta, a stručni nadzor nad izvođenjem će provoditi Zavod za izgradnju Kantona Sarajevo, kao jedan od potpisnica navedenog Sporazuma.

Izgradnja južne tribine stadiona Grbavica složen je i zahtjevan projekat, a ukoliko se na vrijeme završi postupak javne nabavke za odabir najpovoljnijeg izvođača radova, izgradnja centralnog dijela južne tribine realizirat će se prema planirana dinamika u skladu s procjenama projekta.

Prema dostupnim informacijama južna tribina bi trebala imati kapacitet oko 5000 gledalaca. Vijest je ovo koju dugo čekaju navijači Željezničara, te će bez sumnje Grbavica nakon završetka radova obarati nove rekorde posjećenosti, a samim tim klub bilježiti bolje rezultate.